حیات طیبه

السلام علیک یاعصمت الله الکبری فاطمه الزهرا(سلام الله علیها)

حیات طیبه

السلام علیک یاعصمت الله الکبری فاطمه الزهرا(سلام الله علیها)

حیات طیبه

خداى را سپاس که براى حکمش برگرداننده‏ اى،و براى بخشش بازدارنده‏ اى و همانند ساخته‏ اش ساخته هیچ سازنده ‏اى نیست،و او سخاوتمند وسعت ‏بخش است،او خدایی است که معبودی جز او نیست، دانای آشکار و نهان است،و او رحمان و رحیم است! حاکم و مالک اصلی اوست، از هر عیب منزّه است، به کسی ستم نمی‌کند، امنیّت بخش است، مراقب همه چیز است، قدرتمندی شکست‌ناپذیر که با اراده نافذ خود هر امری را اصلاح می‌کند، و شایسته عظمت است؛ خداوند منزّه است از آنچه شریک برای او قرارمی‌دهند!او خداوندی است خالق، آفریننده‌ای بی‌سابقه، و صورتگری (بی‌نظیر)؛ برای او نامهای نیک است؛ آنچه در آسمانها و زمین است تسبیح او می‌گویند؛ و او عزیز و حکیم است! نیکی، (تنها) این نیست که (به هنگام نماز،) رویِ خود را به سوی مشرق و (یا) مغرب کنید؛ بلکه نیکی (و نیکوکار) کسی است که به خدا،و روزرستاخیز،و فرشتگان، و کتاب (آسمانی)، و پیامبران، ایمان آورده؛ و مال (خود) را، با همه علاقه‌ای که به آن دارد، به خویشاوندان و یتیمان و مسکینان و واماندگان در راه و سائلان و بردگان،انفاق می‌کند؛ نماز را برپا می‌دارد و زکات رامی‌پردازد؛ و (همچنین) کسانی که به عهد خود به هنگامی که عهد بستندوفا می‌کنند؛ و در برابر محرومیتها و بیماریها و درمیدان جنگ،استقامت به خرج می‌دهند؛ اینها کسانی هستند که راست می‌گویند؛ و (گفتارشان با اعتقادشان هماهنگ است؛) و اینها هستند پرهیزکاران!
خدایا! بر پیامبر و دودمان پاکش درود فرست، و آنگاه که تو رامی‏خوانم و صدایت می‏زنم، صدا و دعایم را بشنو و اجابت کن،و آنگاه که با تو نجوا می‏کنم، بر من عنایت کن.خدایا قلبم را از نفاق و دورویی، و کردارم را از ریا و خودنمایی،و زبانم را از دروغ، وچشمم را از خیانت و بی عفتی پاک کن،همانا تو از خیانت دیده ‏ها و آنچه در سینه ‏ها نهان است خبردارى
پروردگارا! هر خیر و نیکی بر من فرستی، به آن نیازمندم!
خشنودم به اینکه خدا پروردگارم باشد و محمّد(درود خدابر او وخاندانش باد)پیامبرم،و اسلام آیینم و قرآن کتابم، و کعبه قبله‏ ام،و على ولى و امامم،و حسن و حسین و على بن الحسین و محمّد بن على و جعفر بن محمّد و موسى بن جعفر و على بن موسى،و محمّد بن على و على‏ بن محمّد و حسن بن على و حجة بن الحسن که درود خدا بر همه آنان باد پیشوایانم باشند.خدایا! خشنودم به اینکه آنان امامانم باشند،پس مرا مورد پسند و خشنودى ایشان قرار ده زیرا تو بر هر کارى توانایى.

نویسندگان
پیوندها
جمعه, ۱ خرداد ۱۳۹۴، ۰۲:۱۲ ق.ظ

چهل حدیث « بازار »

مقدمه

صفحه اختصاصی حدیث و آیات 0

تجارت در نگاه اسلام
روابط تجارى در زندگى انسانها، سوابقى طولانى دارد، خداوند متعال انسان و جهان را بر اساس حکمت و رحمت طورى آفریده، که براى تأمین نیازمندیهاى خویش به حاصل فکر و کار دیگران نیازمند است.
انسان از یک سو با طبیعت در ارتباط است و با کار تولیدى به روش مستقیم از سفره گسترده خدا در جهان بهره مى برد و از سوى دیگر با انسانها پیوند دارد و به دستاورد کار و اندیشه دیگران احساس نیاز مى کند.
نیاز متقابل انسانها به محصول کار وکوشش یکدیگر زمینه را براى پیدایش موضوع تجارت و داد و ستد پدید مى آورد. تجارت و مبادله در زندگى انسانها کارى طبیعى و عاقلانه و مشروع است و در قرآن مجید از آن به عنوان «ابتِغاءَ فَضلِ اللّه ِ»حدیث یعنى جستجوى بخشش الهى یاد مى کند و پیامبر گرامى اسلام صلی الله علیه و آله فرموده است:
«الجالبُ اِلى سُوقِنا کَالمجاهِدِ فى سَبیلِ اللّه ِ وَالمُحتَکِرُ فى سُوقِنا کَالْمُلحِدِ فِى کِتابِ اللّه ِ»حدیث یعنى آنکه به بازار ما چیزى وارد کند مانند آن کسى است که در راه خدا جهاد مى کند و آن که در بازار ما احتکار کند مانند کسى است که در کتاب خدا کافر به شمار رفته است.
امّا از آنجا که انسان منهاى ایمان به خدا و قیامت، به جانورى خطرناک تبدیل مى گردد و آزمندى بر فطرت پاک و رهنمودهاى عقل پیروز مى گردد، این رابطه عاقلانه و طبیعى مورد سوء استفاده فراوان قرار گرفته و مى گیرد.
انحراف بازرگانى از مسیر طبیعى سبب شده است که اصل آن از سوى برخى دیدگاههاى اقتصادى، غیر منطقى و ناعادلانه قلمداد شود.
تجارت اگر به معناى مبادله عادلانه دستاوردها، انتقال کالاها، برداشتن بارسنگین فروش از دوش تولیدگر وکاهش زحمات مصرف کننده باشد، نه تنها غیرمنطقى واستثمارگرانه نیست بلکه خدمت به تولیدگر ومصرف کننده هر دوتاست. تجارت حلقه ارتباط تولیدات و نیازهاست و اگر در روایات اسلامى مى خوانیم که پیامبر اسلام فرموده است:
التّاجِرُ الصَّدُوقُ تَحْتَ ظِلِّ الْعَرْشِ یَوْمَ القیامَةِ.حدیث
بازرگان راستگو روز قیامت در سایه حمایت خداست.
این گونه بازرگانى و تجارت مورد توجه است، تجارتى که در آن، آخرت بر دنیا حاکم باشد و اعتقاد بر اقتصاد و عبادت بر تجارت، این گونه بازرگانى تلاش در جهت تأمین نیازمندیهاى شخصى و خانوادگى و گامى به سوى کمک به جامعه بشرى و خود نوعى عبادت الهى است.
امّا اگر تجارت وسیله اى براى بهره کشى و استثمار تولیدگر یا مصرف کننده و یا خداى نکرده هر دو باشد و با ایجاد انحصارات تجارى و تولیدى و با سازش با حکومتهاى ستمگر و سلطه بر ابزارهاى تبلیغاتى جهان، منابع اوّلیه و گرانبهاى دنیاى محرومین را همراه با کار و زحمت انسانهاى مظلوم به بهایى ناچیز در خدمت غارتگران بین المللى و دستیاران ایشان قرار دهد و ابزار سلطه اقتصادى، فرهنگى و سیاسى بر کشورهاى محروم و مستضعف گردد، این گونه تجارت باطل و حرام است.
تجارتى که مواد مرگبار و سلاحهاى جهنّمى در اختیار بیدادگران، دُزدان و غارتگران حقوق مظلومان قرار دهد، مشروع نیست. تجارتى که مواد زیان بخش همچون هرویین، تریاک، مشروبات الکُلى و امثال آن را ترویج کند و گسترش دهد جایز نیست. تجارتى که حق تولید و توزیع و آزادى انتخاب شغل را از دیگران بگیرد حلال نیست.
تجارتى که توأم با رشوه خوارى و رباخوارى باشد، جنگ با خدا و پیامبر است. تجارتى که همراه با کم فروشى و گرانفروشى باشد، مورد تأیید اسلام نیست.
تجارتى که از گرفتارى و ناچارى مردم سودجویى کند خداپسندانه نیست. خرید و فروشى که مواد آلوده و پاک نشدنى، مردار، سگ، خوک و امثال آن را در اختیار انسانها بگذارد مورد تأیید نیست.
تجارت با اموال مسروقه و غارت شده جایز نیست و خریدار و فروشنده وظیفه دارند، مال را به صاحب اصلى آن برگردانند. نظام جمهورى اسلامى که برخاسته از نظام عقیدتى اسلام است، خود را موظّف مى داند در روابط بین المللى و فعالیتهاى داخلى در چهارچوب قوانین زندگى ساز آن رفتار نماید. روابط بازرگانى مثل دیگر روابط در صورتى مورد قبول نظام است که:
1 ـ به استقلال سیاسى، فرهنگى و اقتصادى مسلمین ضربه نزند.
2 ـ زمینه سلطه تدریجى بیگانگان برکشورهاى اسلامى را فراهم نیاورد.
3 ـ تصرّف بى جهت در اموال دیگران، «اکل مال بالباطل» نباشد.
4 ـ معاملات به شیوه «غررى» و قمارآلود انجام نگیرد.
5 ـ کمک به بیدادگران و تقویت ظالمان نباشد.
6 ـ حق تولید و تجارت دیگران را سلب نکند.
7 ـ همراه با رباخوارى و احتکار نباشد.
8 ـ کالاى تجارى، مواد زیانبخش و ابزار گمراه گرى عقیدتى و اخلاقى مثل برخى فیلم ها و نشریات نباشد.
9 ـ با رضایت طرفین معامله انجام گیرد.
10 ـ تقلّب و غشّ در کالا و بها راه نیابد.
نکات یاد شده بخشى از اصول حاکم بر بازرگانى اسلامى است که، جمهورى اسلامى به آن پاى بند است. علاوه بر اصول مزبور، در اسلام براى برقرارى روابط اولویت هایى تعیین شده است.
جمهورى اسلامى، کشورهاى اسلامى، شرکت هاى مسلمان و اشخاص مسلمان و کشورهاى همسایه و ممالکى که انگیزه و سابقه سلطه جویى نداشته باشند، در شرایط مساوى بر دیگران مقدم مى داردو به خاطر پاسدارى از اصول مکتبى خود منافع اقتصادى فراوان را نادیده مى گیرد و زیانهاى مادى را تحمّل مى کند و این شعار را از امام على علیه السلامآموخته است که:
اَلْمَنیَّةُ وَلاَ الدَّنِیَّةُ، التَّقَلُّلُ وَلاَ التَّوسُّلُ.حدیث
مرگ آرى، زبونى هرگز، فقر آرى، وابستگى هرگز!
بازرگانان مسلمان و دست اندرکاران تجارت در دیگر کشورهاى اسلامى هم همین انتظار مى رود که اهداف عالى قوانین ارزشمند اسلام را در نظر داشته باشند و کار تجارت را در چهارچوب اصول مکتبى و قوانین اسلامى انجام دهند، بلکه همچون بازرگانان صدر اسلام تجارت را راهى براى تبلیغ اسلام و رهایى بشریت از چنگال شرک و فساد بشناسند.
در این دفتر آیه اى از قرآن کریم، وچهل حدیث درباره تجارت تقدیم مى گردد. باشد که سخنان رسول خدا صلی الله علیه و آلهو امامان معصوم علیه السلام بر سقف بازار همچون چهلچراغ بدرخشد.
ان شاءاللّه
تجارت ازدیدگاه قرآن قالَ اللّه ُ تَبارِکَ وَتَعالى: یا أَیُّهَا الَّذَینَ آمَنُوا لا تَأْکُلُوا أَمَوالَکُمْ بَیْنَکُمْ بِالْباطِلِ اِلاّ أَنْ تَکُونَ تِجارَةً عَنْ تَراضٍ مِنْکُمْ. خداوند متعال فرمود: هان اى مؤمنان ! اموال یکدیگر را بى جهت مصرف نکنید مگر تجارتى که با رضایت طرفین باشد... سوره نساء / آیه 29

پرینت احادیث

فروش قبل از تحویل

رسول خدا صلی الله علیه و آلهفرمود: وقتى چیـزى خـریدى پیش از آنکه آن را تحویل بگیرى نفروش.

پرینت احادیث

فروش کالاى معیوب

رسول خدا صلی الله علیه و آلهفرمود: مسلمان با مسلمان بـرادر است و جایز نیست به برادرش چیز معیوبى را بفروشد مگر آنکه به او اعـلام نماید.

پرینت احادیث

غشّ در معامله

رسول خدا صلی الله علیه و آلهفرمود: اى خواروبارفروش، زیر این کالا همانند روى آن است؟ هرکس به مسلمانان خیانت کند مسلمان نیست.

پرینت احادیث

دخالت درمعامله مؤمن

رسول خدا صلی الله علیه و آلهفرمود: هیچ یک از شما وارد معامله برادر دینى خود نشود.

پرینت احادیث

آرزوى گرانى

رسول خدا صلی الله علیه و آلهفرمود: هرکس یک شب در آرزوى گرانى براى امت من باشد خداوند اعمال چهل ساله او را تباه خواهد کرد.

پرینت احادیث

بازرگان راستگو

پیامبر خدا صلی الله علیه و آلهفرمود: بـازرگان راستـگو روز قیامت در سایه حمایت خداست.

پرینت احادیث

تجارت وشهادت

پیامبر خدا صلی الله علیه و آلهفرمود: بازرگان امین و راستگو و مسلمان روز قیامت با شهیدان خواهد بود.

پرینت احادیث

توزین و کالا

پیامبر خدا صلی الله علیه و آلهفرمود: اى توزین گر! وزن کن و اندکى بیفزاى.

پرینت احادیث

خطر در کمین تجّار

پیامبر خدا صلی الله علیه و آلهفرمود: هان اى بازرگانان! همانا بازرگانان در قیامت گنهکار برانگیخته مى شوند مگر کسى که تقـواى الهى پیشـه کند، نیکویى کند و راستگو باشد.

پرینت احادیث

فسخ معامله

پیامبر خدا صلی الله علیه و آلهفرمود: هرکس معامله شخص پشیمانى را فسخ کند، خـداونـد روز قیـامت از گنـاهان او بـگذرد.

پرینت احادیث

آفات تجارت

پیامبر خدا صلی الله علیه و آلهفرمود: سوداگر وبازرگان باید از پنج خصلت دورى گزیند وگرنه داد و ستد نکند: 1 ـ رباخوارى 2 ـ سوگندخوردن 3 ـ نهان داشتن عیب ها 4 ـ ستایش کالا هنگام فروش 5 ـ نکوهش هنگام خرید.

پرینت احادیث

ربــاخـوارى

پیامبر خدا صلی الله علیه و آلهفرمود: بـدتـرین درآمــدهـا، درآمدى است که از راه ربا به دست آید.

پرینت احادیث

فروش انسانها

رسول خدا صلی الله علیه و آلهفرمود: خـداوند تمام گنـاهان را مى آمـرزد، مگر کسى که مهر زنى را نپردازد، مزد کارگرى را ندهد و شخص آزادى را بفروشد.

پرینت احادیث

سوء استفاده از اعتماد مشترى

پیامبر خدا صلی الله علیه و آلهفرمود: مغبون ساختن کسى که کار را به انصاف خود انسان سپرده، حکم رباخوارى دارد.

پرینت احادیث

زشتى احتکار

پیامبر خدا صلی الله علیه و آلهفرمود: هرکس مواد خوارکى بخرد وچهل روز براى ایجاد گرانى نگهدارد، سپس بفروشد وقیمت آن را در راه خدا صدقه بدهد، کفّاره احتکارش حساب نمى شود.

پرینت احادیث

وارد کننده کالا

رسول خدا صلی الله علیه و آلهفرمود: وارد کننده «از لُطف و رحمت الهى» بهـره مـند مى گـردد و احتکار کننده ملعون است.

پرینت احادیث

اختیار فسخ

رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: مشترى و فروشنده تا از هم جدا نشده اند اختـیار فسـخ دارنـد.

پرینت احادیث

دخالت در معامله دیگران

رسول خدا صلی الله علیه و آله نهى فرمود: از اینکه کسى در معـامله بـرادر مسلمان خود وارد شود.

پرینت احادیث

تجارت و سوگند

رسول خدا صلی الله علیه و آلهفرمود: واى بـر بازرگانان اُمّـت مـن از «نه بـه خـدا» و «آرى به خـدا» گفـتن. و واى بر صنعتـگران اُمّت من از «امروز وفـردا» کردن.

پرینت احادیث

سوء استفاده از اضطرار مردم

امام على علیه السلامفرمود: رسول خدا صلی الله علیه و آله از خرید (اجحاف گرانه) اموال اشخاص که ناچـار به فروش شده اند منـع فرموده است.

پرینت احادیث

تقلب در گوشت فروشى

امام على علیه السلام وارد بازار شد و فرمود: هـان اى گوشت فروشـان ! هرکس در گوشت بِدَمَد و آن را چاق نشان دهد از مـا (مسلمانان) نیـست.

پرینت احادیث

فروش پوست درندگان

امام على علیه السلام فرمود: بهاى پوست درندگان حرام است.

پرینت احادیث

احتکار

امام على علیه السلام فرمود: احـتـــــکار راه و رسم اشرار است.

پرینت احادیث

خرید و فروش مشروبات

رسول خدا صلی الله علیه و آلهفرمود: خداوند لعن کرده است مشروب وفشارنده آن و کارنده درخت آن ونوشنده آن وساقى وفروشنده آن وخریدار وخورنده پول آن وحامل آن را وکسى را که به سوى او مى برند.

پرینت احادیث

افزایش کاذب قیمت

رسول خدا صلی الله علیه و آلهفرمود: کسى که قیمت جنسى را بالا مى برد بدون آنکه قصد خرید داشته باشد، خـائن اسـت.

پرینت احادیث

تحقیق در مورد قیمت

پیامبر خدا صلی الله علیه و آلهفرمود: کسى که مغبون مى شود نه نـزد خلق پسـندیده اسـت و نه نزد خدا داراى پاداش مى باشد.

پرینت احادیث

خرید و فروش کالاى مسروقه

رسول خدا صلی الله علیه و آلهفرمود: هرکس دانسته اموال مسروقه اى را بخرد همانند خودِ خـائن است.

پرینت احادیث

قرض بدون تصمیم پرداخت

امام صادق علیه السلامفرمود: دزدان سه دسته اند: 1 ـ آنکه زکات نپردازد 2 ـ آنکه مهر زنان را ندهد 3 ـ آنکه قرض بگیرد و تصمیم پرداخت نداشته باشد.

پرینت احادیث

وفادارى نسبت به معاملات

امام صادق علیه السلامفرمود: مسلمانان به قراردادهاى خود وفادارند مگر شرطى که بر خلاف قـرآن باشد.

پرینت احادیث

فروش به کمک سوگند

امام صادق علیه السلامفرمود: همانا کسى که با کمک قسم کالاى خـود را بفروشـد مورد خشم خـداست.

پرینت احادیث

خشکسالى وکم فروشى

امام على علیه السلامفرمود: وقتى پیمـانه ها را کاهـش دهـند خداوند ایشان راگرفتار قحط و کمبود مى سازد.

پرینت احادیث

بازرگان راستگو

امام صادق علیه السلامفرمود: خداوند سه کس را بدون حسابرسى به بهشت مى برد: 1 ـ پیشواى عادل 2 ـ بازرگان راستگو 3 ـ پیرى که عُمر خود را در اطاعت خدا گذرانیده باشد.

پرینت احادیث

فقه و تجارت

امام على علیه السلامفرمود: اى بازرگانان، اوّل فقاهت (دین شناسى) سپس تجارت، اوّل فقاهت سپس تجارت، اوّل فقاهت سپس تجارت.

پرینت احادیث

تجارت و خِردورزى

امام صادق علیه السلامفرمود: تـجــارت مایه افزونى خرد است.

پرینت احادیث

تجارت با خدا

امام على علیه السلامفرمود: هیچ تجارتى همانند عمل صالح نیست و هیچ سودى مانند پاداش الهى نیست.

پرینت احادیث

تاجر ترسو

على علیه السلام فرمود: بازرگان ترسو محروم است و بازرگان شجـاع بهره مند.

پرینت احادیث

پس گرفتن کالا

امام صادق علیه السلامفرمود: چهار کس در روز قیامت مورد توجّه خداوندند: 1 ـ کسى که خرید وفروش شخص نادمى را فسخ کند. 2 ـ آنکه اندوه زده اى را فریادرسى کند . 3 ـ کسى که برده اى را آزاد سازد . 4 ـ کسى که زن ویا مرد بى همسرى را همسر دهد.

پرینت احادیث

شریک جرم در ربا

رسول خدا صلی الله علیه و آلهفرمود: ربا خوار و ربا پرداز و حسابدارِ امور ربوى و گواهان آن همه در بارِ گناه، شریک و مسئولند.

پرینت احادیث

تجارت و بى‏نیازى

امام على علیه السلامفرمود: دسـت به انـواع بـازرگانى بزنیــد که تجارتها عامل بى نیازى شما از اموال مردم است، وخداوند شخص صاحب حرفه درستکار را دوست دارد.

پرینت احادیث

پیام على علیه‏السلام به بازاریان

امام على علیه السلام وقتى در بازار مى گشت وموعظه مى کرد، چنین مى فرمود:
هان اى گروه بازرگانان،

در آغاز از خدا خیر بخواهید،
و با سهل گیرى برکت بجویید،
و در اخلاق وجایگاه به خریداران نزدیک شوید،
و به حلم و بردبارى آراسته باشید،
و از سوگند باز ایستید،
و از دروغ دورى گزینید،
و از ستمگرى کناره بگیرید،
و حق مظلومین را بپردازید،
و به ربا نزدیک نشوید،
و پیمانه و ترازو را کامل کنید،
و از اموال مردم کم نگذارید،
و در زمین فساد نکنید.

محمود مهدی پور

  • غلامرضا پیرامون

بازار

چهل حدیث « بازار »

نظرات  (۳)

با سلام و خسته نباشید

مطلب شما در باشگاه وبلاگی " قلم سپید " منتشر گردید

http://qalamesepid.ir/content/22544/%D8%AA%D8%AC%D8%A7%D8%B1%D8%AA-%D8%AF%D8%B1-%D9%86%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D8%A7%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85

در صورت مطلب جدید لینک مطلب را در سایت قلم سپید ثبت نمایید


هدیه سایت قلم سپید به شما

امام حسین علیه السلام فرمودند:

مَن عَبَدَ اللهَ حَقَّ عِبادَتِهِ آتاهُ اللهُ فَوقَ أمانِیهِ وَ کفایتِهِ ؛
هر که خدا را ، آن‌گونه که سزاوار اوست ، بندگی کند ، خداوند بیش از آرزوها و کفایتش به او عطا کند.

(بحار الأنوار، ج 68، ص 184)
  • مدیریت قلم تو
  • با سلام


    مطلب شما در باشگاه وبلاگنویسان ایرانی " حرف تو " منتشر گردید
    لینک مطلب شما در سایت حرف تو:
    http://www.harfeto.ir/?q=node/42718
    هدیه سایت قلم تو به شما :
    چه نیکو بخشش و هدیه ای است پند و اندرز. پیامبر اکرم (ص)
    با سلام

    وبلاگ نویس فرهیخته ، مطلب شما در سایت قلم تو منتشر گردید
    منتظر مطالب خوب شما هستیم.
    لینک مطلب شما :
    http://ghalameto.ir/news/7742/%DA%86%D9%87%D9%84-%D8%AD%D8%AF%DB%8C%D8%AB-%C2%AB-%D8%A8%D8%A7%D8%B2%D8%A7%D8%B1-%C2%BB
    هدیه سایت:
    پرهیزکاران سه نشانه دارند اخلاص در عمل کوتاهی آرزو بهره گرفتن از فرصتها. امام علی(ع)
    با تشکر فراوان

    سایت قلم تو
    کاربران بیان میتوانند بدون نیاز به تأیید، نظرات خود را ارسال کنند.
    اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.
    تجدید کد امنیتی